Notes de Premsa

Aquí trobareu les notes de premsa oficials que hem anat publicant als mitjans.


Nota de premsa 1 PDF        26 de gener del 2019

Nota de premsa 2 PDF         6 de febrer del 2019

Nota de premsa  3 PDF        12 de febrer del 2019

Nota de premsa 4 PDF        18 de febrer del 2019

Nota de premsa 5 PDF         19 de febrer del 2019

Nota de premsa 5 PDF (concurs de fotografia)   17 d’abril del 2019

Nota de premsa 6 PDF suspensió pla carrer Comerç  26 de juliol 2019

NOTA DE PREMSA Nº1:

PER UN BARRI DE TOTS I AMB FUTUR, OBRIM EL MOLÍ

Veïns i veïnes del barri del Molí d’en Rovira de Vilafranca del Penedès han decidit crear una plataforma per aturar la modificació del Carrer Comerç.

Denuncien que darrere el nom del Projecte, que fa pensar en la conservació de les naus i façanes característiques del Carrer Comerç, s’amaga una operació immobiliària de gran calat.

Una operació que es preveu desenvolupar sobre 85.000 metres quadrats de superfície, pràcticament la meitat de l’antic Molí d’en Rovira, i que afectarà la totalitat del barri en diferents aspectes.

El projecte contempla la construcció de 908 habitatges, cosa que representarà un creixement en nombre de veïns d’unes 3000 persones, més del doble dels veïns i veïnes que hi viuen ara. La construcció d’aquests habitatges s’ha aprovat en el pla inicial sense que Vilafranca compti amb un Pla Local d’Habitatge que hagi estudiat i orienti sobre les necessitats locals ni les afectacions de mobilitat en aquest aspecte.

També preveu que l’anomenada “zona verda” es concentri en una sola plaça, de 4.000 metres quadrats, sota la qual s’hi farà un aparcament de pagament. La plaça afectarà de ple el traçat del carrer de Sarriera i interferirà encara més negativament en la mobilitat del barri, separat del centre per la via de tren i ara per la llosa que la cobreix.

D’altra banda, la modificació no compta amb un aparcament suficient i gratuït prop de les estacions de bus i de tren per les persones de Vilafranca i de la comarca que utilitzen el transport públic.

La mobilitat, la connexió amb el centre de Vilafranca i altres barris, tant a peu com en vehicle, els espais d’aparcament gratuït, l’estat general del carrer i les voreres, el trànsit de camions per l’activitat industrial del barri, la gran quantitat de cablejat aeri, la manca d’equipaments municipals i de serveis són aspectes deficitaris que el Molí d’en Rovira fa dècades que arrossega. També ho són les vibracions que provoca el pas de l’AVE que afecten les llars d’alguns veïns i que encara no han rebut cap solució.

Tots aquests problemes, i d’altres, s’han posat reiteradament en coneixement dels diferents consistoris, però persisteixen.

El novembre del 2018, l’Ajuntament va enviar unes enquestes als veïns sobre com voldrien que fos el barri. La recollida va acabar el 14 de novembre, només 9 dies després, l’equip de govern de l’Ajuntament va aprovar el projecte.

Les enquestes no informaven de l’abast del pla i obviaven la dimensió dels interessos privats en la construcció d’habitatges (es permetrà construir un 1,58% sobre cada metre quadrat) locals comercials i l’aparcament de pagament.

Els veïns i veïnes que han constituït la Plataforma consideren que la manera d’actuar del consistori es deu a la proximitat de les eleccions municipals per deixar encarrilat el Pla del Carrer Comerç de manera parcial i només al servei d’uns interessos determinats, ja que el mateix equip de govern quan estava a l’oposició estava en contra d’un projecte inicial, modificat positivament en relació a l’actuació de la façana del carrer Comerç que s’hi planificava, però que aspectes socials, mediambientals i d’habitatge, com ara la rehabilitació i la millora de l’accessibilitat amb ascensors per la gent gran o itineraris cívics i la millora en la connexió entre el centre i els camins a través d’illes obertes, no es tenen en compte en l’actual.

La “Plataforma Obrim el Molí d’en Rovira” vol un barri per tots els veïns i veïnes, els d’ara i els que hi viuran en el futur. Un barri integrat i obert a Vilafranca, sense barreres ni problemàtiques que afectin la qualitat de vida de les persones que hi visquin i hi treballin.

Per això s’han organitzat per presentar al·legacions al projecte amb la intenció d’aturar-lo i obrir-ne un altre de transparent i participatiu de veritat que observi les necessitats, els dèficits i el potencial del barri en un pla integral.

 

 

NOTA DE PREMSA Nº2

ELS VEÏNS DEL MOLÍ D’EN ROVIRA VOLEM QUE SE’NS ESCOLTI

La Plataforma de veïns i veïnes Obrim el Molí hem presentat més de 400 al·legacions al Pla del carrer del Comerç. A la iniciativa veïnal també s’hi han sumat les empreses situades a la façana del Carrer Comerç que han qüestionat el pla de mobilitat previst al projecte perquè les aïlla de l’entorn i les invisibilitza al mercat.

Des de la Plataforma valorem molt positivament la participació aconseguida en tan pocs dies i esperem que serveixi perquè el pla s’aturi i es revisi de nou amb la participació real dels veïns i veïnes. En aquest sentit lamentem les desafortunades declaracions de l’alcalde que va assegurar que només escoltarà a l’Associació de Veïns i prescindirà del que pugui dir la Plataforma, la resta de veïns del barri i diferents partits polítics que també han presentat al·legacions.

Els veïns i veïnes subratllem que les afirmacions de l’alcalde, que ha fet abans de la finalització del període d’exposició pública, neguen el dret dels ciutadans i ciutadanes que paguen els impostos municipals a ser escoltats i consultats. Denunciem que aquesta postura és anacrònica, antidemocràtica i habitual del tràfic de favors que tant mal ha fet al país.

També ens decep la reacció antidemocràtica de la junta de l’Associació de Veïns del barri que arran de la mobilització veïnal i després de les declaracions de l’alcalde, s’han extralimitat en les seves funcions i s’han declarat a favor del projecte sense seguir els mecanismes legals de consulta. No només han negat als veïns el dret a ser consultats, sinó que tampoc han permès votar els socis, molts dels quals també formen part de la Plataforma.

Els veïns afectats diem que l’actitud de la junta i de l’alcalde forma part de l’opacitat en què s’ha treballat el projecte. Primer en el nom que porta, Pla del Carrer Comerç, que fa pensar només en la conservació de la façana característica del carrer quan en realitat amaga una operació immobiliària de gran calat, promoguda pels interessos privats dels grans propietaris de les naus.

En segon lloc, denunciem que les enquestes que l’Ajuntament ens va fer arribar, de pressa i corrents, no feien cap mena de referència a l’abast del pla pel que fa a la construcció de més de 900 pisos, edificis de fins a set plantes d’alçada, locals comercials i la construcció d’un gran aparcament de pagament. Les enquestes, a més, es van enviar a principis de novembre, la recollida va finalitzar el 14 del mateix mes i només 9 dies després, l’equip de govern de l’Ajuntament va aprovar el projecte.

Tot plegat evidencia l’interès en què tant el pla com el període d’exposició pública passessin desapercebuts als veïns afectats per poder facilitar-ne l’aprovació abans de les eleccions municipals del maig.

Volem assenyalar també que el mateix projecte fet per l’Ajuntament reconeix l’existència de més de 3.000 pisos buits a Vilafranca i que el creixement de la població s’ha estancat els darrers anys. El Pla del carrer del Comerç preveu la construcció de més de 900 pisos, cosa que pot representar 3.000 veïns més en un barri on ara en som menys de 2.000.

Per tot això des de la Plataforma Obrim el Molí volem que s’aturi el pla i es faci un procés participatiu real dels veïns i veïnes que reivindiquen el dret a viure en un barri on es respecti la qualitat de vida de les persones.

Anunciem que demanarem una reunió amb l’alcalde i que seguirem actius per reivindicar el dret a participar plenament en qualsevol projecte que afecti el barri.

Plataforma Obrim el Molí d’en Rovira

Vilafranca del Penedès, 6 de febrer de 2019

 

 

NOTA DE PREMSA Nº3:

VALORACIÓ DE LA TROBADA AMB L’AJUNTAMENT

Veïns i veïnes del Molí d’en Rovira hem participat dilluns 11 de febrer a la tarda en la trobada-sessió de treball que des de l’Ajuntament se’ns ha proposat. La reunió ha durat dues hores i no s’ha pogut parlar de tots els temes, d’altres no s’han pogut tractar a fons. S’ha evidenciat, però, que es poden millorar aspectes, i sobretot s’ha demostrat l’interès dels veïns en participar dels projectes que afecten el barri i a ser informats i consultats d’una manera més transparent i democràtica.

La “Plataforma Obrim el Moli” ha expressat la voluntat i la necessitat de continuar amb reunions de treball com aquesta per participar de veritat en un pla de futur per a tot el barri i amb aquest objectiu ha reclamat de nou que s’aturi l’aprovació del projecte.

L’alcalde ha volgut treure importància a l’operació immobiliària explicant que grans propietaris dels terrenys han dit que no tenen intenció de construir abans de 6 anys. Veïns de la Plataforma han dit que això facilita destinar temps a millorar el pla i han preguntat a l’alcalde per què s’ha encetat un projecte tan complex l’últim any de mandat, de pressa i corrents, en comptes de comptar amb tota una legislatura completa per treballar-hi amb calma i escoltant totes les veus amb l’atenció deguda?

Des de la Plataforma temem que aquesta pressa sigui per satisfer, abans d’un probable canvi de govern, els interessos econòmics dels grans propietaris del barri en detriment de la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

És per això que dimecres ens concentrarem a les 18.00 davant de l’Ajuntament i reclamarem que s’aturi el projecte per fer-lo pensant en tots els veïns.

Seguidament us fem un resum més detallat de la trobada:

L’Ajuntament no ha convocat tots els veïns que han presentat les al·legacions proposades per la Plataforma Obrim el Molí. Han explicat que volen fer reunions per zones. Finalment, però, a petició dels veïns i veïnes, tothom que hi estava interessat ha pogut entrar.

Els diferents mitjans de comunicació tampoc estaven convocats i no han pogut escoltar els veïns qüestionant els arguments dels representants de l’Ajuntament i que l’alcalde ja havia avançat i repetit els últims dies a la premsa, a la ràdio i a la televisió.

Els veïns han reivindicat el dret a presentar al·legacions al projecte i han retret a l’alcalde l’intent de menystenir-los en les seves declaracions a la premsa. També li han recriminat que hagi titllat d’interessos electoralistes les inquietuds dels veïns i veïnes i que els hagi atribuït arguments falsos que en cap moment figuren a les al·legacions presentades.

Els veïns i veïnes han preguntat sobre aspectes d’interès particular i col·lectiu. Han demostrat per exemple que, en una de les zones, el coeficient de construcció permet fer edificis de set plantes d’altura, els tècnics de l’ajuntament han indicat que es tracta d’un error en el coeficient, ja que l’altura màxima permesa és de 5 plantes.

Des de l’Ajuntament també han reconegut que l’amplada del carrer de Sarriera no permet la construcció d’edificis de 5 plantes tret que es faci recular la façana per augmentar l’amplada del carrer.

També han admès que el traçat del carrer Sarriera es vol modificar, connectant-lo amb la carretera de Vilanova, probablement amb una rotonda, cosa que portaria a perdre una part important de la plaça de Vilanova, ara mateix l’única plaça del barri, i afegiria una barrera més entre el Molí d’en Rovira i el Centre, sobretot pels vianants.

Sobre la plaça de 4.000 metres quadrats prevista, sota de la qual hi anirà un aparcament privat, els representants municipals han dit que la superfície tindrà un gruix d’un metre de terra per poder-hi posar elements de vegetació. Sobre l’aparcament no han pogut aclarir si serà només d’ús privat de les empreses, o també obert al públic i en aquest cas si serà de pagament. Tampoc saben encara si aquesta plaça tallarà o no el carrer de Sarriera pel mig o s’hi podrà circular.

Sobre el pla de mobilitat han dit que es farà al llarg d’aquest any i que s’aprovarà l’hivern del 2020 i no han desmentit que tots els carrers del Molí d’en Rovira s’hauran d’adequar als més de 900 habitatges, que poden representar 3.000 persones més al barri i entre 1.000 i 2.000 vehicles més.

L’alcalde també ha reconegut la manca històrica d’equipaments, però a la vegada ha dit que perquè aquests equipaments, que no ha concretat, es puguin fer, és necessària la operació immobilitaria i fer créixer el barri demogràficament. És evident que aquest contrasentit no el podem compartir de cap de les maneres.

Hi ha altres aspectes que no hem pogut abordar, per exemple, de les naus característiques del carrer Comerç i del barri en general només es protegiran les que han decidit catalogar, però creiem que n’hi ha d’altres que tenen elements molt interessant que s’haurien de conservar, que es poden preservar i proposem que s’estudiï com fer-ho.

Creiem que la fisonomia del barri és única i que no s’ha valorat prou el potencial que té de cara a projectar-lo cap al futur.

Per això insistim: Aturem l’especulació!, millorem el barri!

NOTA DE PREMSA Nº4:

Nota de premsa 4 18 de febrer del 2019

El passat diumenge la plataforma Obrim el Molí d’en Rovira ha organitzat una visita guiada per diferents enclavaments identitaris que formen part de la història, la seva singularitat i atractiu del barri. El recorregut ha arribat fins a l’antic Molí d’en Rovira considerat l’origen d’aquest barri i que l’hi va donar el nom. Per finalitzar es va fer un dinar a la Plaça de Vilanova amb una gran participació.

La sensació de la plataforma és la gran estima dels veïns i veïnes al patrimoni identitari del barri alhora de la necessitat de tenir una participació activa en la seva transformació. Volen que les seves propostes siguin escoltades i crear una transformació a partir de la seva valoració, consensuada i amb la participació de tots.

Si no és protegeix la singularitat del barri, donant-li usos alternatius a través de la rehabilitació, el barri perdrà la seva singularitat per donar pas a la rendibilitat a través de l’edificació. Els propietaris guanyarien, però el barri i Vilafranca perdria un barri singular i únic.

Malauradament el proper dimarts dia 19 es tirarà endavant el POUM fent ús de la majoria política de Pdcat i PSC. Des de la plataforma assistirem per tal de mostrar el nostre rebuig i apel·lant a la recapacitació, per tal de que ho aturin, per fer-ho de manera consensuada. Entenem que una transformació que condicionarà el desenvolupament del barri en les properes dècades ha de ser consensuat per majories.

 

 

NOTA DE PREMSA Nº5: 

 

L’ EQUIP DE GOVERN IGNORA LES VEÏNES  I VEÏNS DEL MOLÍ D’EN ROVIRA

Veïns i veïnes del Molí d’en Rovira rebutgem la decisió de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès d’aprovar el Pla urbanístic del Carrer Comerç.

Una aprovació que hem intentat, fins a l’últim moment, que l’equip de govern hi reflexionés des del punt de vista dels que vivim i treballem al barri.

Amb aquest objectiu ens hem reunit aquest dimarts al matí amb l’alcalde, Pere Regull, que malgrat la cordialitat, ha preferit tirar endavant amb l’aprovació del Pla, en comptes de revisar-lo amb la participació de tots els veïns i veïnes del barri, tal com li hem demanat.

Condemnem que aquesta aprovació es faci en contra de més de 400 al·legacions individuals i particulars de veïns i veïnes que han demanat que el pla s’aturi i es faci de nou, amb caràcter de Pla Integral del barri, amb la participació real i democràtica de tots els veïns i veïnes.

Denunciem que s’aprovi només tenint en compte els interessos econòmics dels grans propietaris i beneficiaris de la promoció immobiliària de gran calat. El fet que es faci pràcticament al final de la legislatura evidencia la voluntat de l’equip de govern de donar sortida a aquests interessos abans que el pla pugui quedar compromès pel resultat electoral de les eleccions municipals del mes de maig.

Denunciem que aquest pla s’ha impulsat i desenvolupat amb informació insuficient i enganyosa.

Per exemple, el nom del pla del carrer Comerç només fa pensar amb les actuacions en aquest carrer, entre elles la conservació de la façana industrial característica i no fa referència en cap moment a la construcció de més de 900 habitatges.

D’altra banda, el pla de participació de l’Ajuntament a través d’enquestes, a més de durar escassos deu dies, tampoc aportava informació sobre l’operació urbanística.

Per tot això exposat responsabilitzem l’equip de govern l’Ajuntament d’actuar de manera poc democràtica i transparent, de no representar per igual tots els ciutadans i ciutadanes i d’aprovar aquest pla urbanístic només tenint en compte el interessos particulars dels grans propietaris.

Plataforma de veïns i veïnes Obrim el Molí

Vilafranca del Penedès, 19 de febrer de 2019

 

NOTA DE PREMSA Nº5:

CONCURS DE FOTOGRAFIA
OBRIM EL MOLÍ D’EN ROVIRA
La plataforma de veïns i veïnes “obrim el Molí d’en Rovira” organitza un concurs de fotografia
popular amb el propòsit de donar a conèixer el barri del Molí d’en Rovira de Vilafranca.
Les bases del concurs es publicaran el proper dia 19 abril a la web de la plataforma i a les xarxes
socials. Els originals es podran entregar fins el proper dia 7 de maig i hauran de ser imatges
captades dins del perímetre del barri.
La voluntat del concurs és la de divulgar el ric patrimoni arquitectònic i el passat industrial del
barri. Un barri desconegut per molta gent degut a les nombroses barreres urbanístiques que
l’aïllen de l’entorn. També es pretén denunciar la preocupació pels grans projectes immobiliaris
que poden malmetre irreversiblement els valors ambientals d’aquest barri tan singular.
La plataforma “obrim el Molí d’en Rovira” convida a tothom a participar-hi. L’entrega de premis es
farà el proper dia 12 de maig.

17 d’abril de 2019 Vilafranca del Penedès

 

NOTA DE PREMSA Nº6

SÍ, LA GENERALITAT SUSPÈN EL PLA DEL CARRER DEL COMERÇ!
No érem ignorants ni estàvem manipulats. Era especulació

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha acordat suspendre
l’aprovació definitiva de la Modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística
municipal de Vilafranca del Penedès a l’àmbit del carrer del Comerç.
No ho diem nosaltres, ho diu la Comissió, literalment, i ho ha acordat, entre
altres, pels aspectes següents:
– No està acreditada la demanda d’habitatge que proposa el Pla ni concretada la
necessitat global d’habitatge protegit.
– No hi ha un estudi urbanístic que tingui en compte la vocació de nova
centralitat de la zona arran del cobriment de les vies del tren, ni recull ni potencia
el motor econòmic que suposa l’activitat del vi i el cava, ni aporta propostes de
cohesió social.
– Se supera el sostre edificable permès.
– No es pot fer un aparcament privat sota un espai públic.
– Hi falten zones verdes, espais públics, espais lliures i equipaments.
– No hi ha cap estudi que acrediti l’oportunitat del desenvolupament proposat.
La Comissió, en el seu informe, també parla de la pressió que suposa
l’increment d’habitatge al barri, tant pel que fa al nombre d’immobles com al
nombre de veïns i veïnes, i assegura que tindrà un impacte, no només sobre el
barri del Molí d’en Rovira, sinó també sobre tota la ciutat.
Els arguments de la Comissió per suspendre el pla són, en bona part, els
mateixos que els veïns i les veïnes del barri del Molí d’en Rovira vam exposar en
les nostres al·legacions.
L’alcalde, Pere Regull, i el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, ens van
menystenir i ridiculitzar, intentant fer-nos quedar com a persones manipulables i
ignorants.
Ells van posar per davant dels veïns i veïnes del barri els interessos de quatre o
cinc propietaris amb molt de poder econòmic. Ara la Comissió els diu que per
davant hi ha Vilafranca i la seva ciutadania.
Valorem molt positivament la suspensió del pla del carrer del Comerç, perquè
obre la porta a fer el pla integral del barri que reivindiquem els veïns i veïnes i
que ha de beneficiar tota la ciutat.
Som conscients que només és una petitíssima victòria contra l’especulació
urbanística, responsable de la crisi que paguem entre tots, alguns molt
dolorosament, des de fa deu anys.
Per això, a partir d’aquest moment, reclamem que s’obri un procés de
participació democràtic i transparent de veritat.
Per fer un país nou, primer hem de fer ciutats i pobles nous.
Plataforma de veïns i veïnes del barri del Molí d’en Rovira, Obrim el Molí
Vilafranca del Penedès, 26 de juliol de 2019

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close